GastroMix

82,95 146,95 

Nykytutkimuksilla on monella hevosella todettu vatsahaava. Vatsahapot syövyttävät vatsan seinämää; erilaiset stressi- ja kilpailutilanteet lisäävät tätä ja myös se, jos hevosen syö huonosti ja vatsa on pitkän aikaa tyhjä.

Criollo GastroMix on täydennysrehu hevosille vatsan toiminnan ylläpitämiseen ja hyvinvointiin; hidastaa mahan happoeritystä ja ylläpitää mahan normaalia toimintaa erityisesti stressitilanteissa, toimii erityisesti vatsahaavaongelmien ja hevosen vatsan muiden ongelmien tukena.

GastroMix ei sisällä mitään täyteaineita, ei dopingvaroaikaa.

GastroMix sisältää panimohiivaa, ruusunmarjaa, lesitiiniä, MSM:ää (metyylisulfonyylimetaania), kurkumaa, yuccaa ja tyrniä.

Käyttöohje:

Annostus tarvittaessa päivittäin kahteen osaan jaettuna, sekoitetaan mieluiten kostutettuna rehuun, hevonen (500 kg) 2 dl/ pv.

Ei suositella kantaville tammoille.

Panimohiiva (Saccharomyces cerevisiae) helpottaa ruoansulatusta, rajoittaa haitallisia muutoksia hevosen ruoansulatuksessa. Lisäämällä voimakkaasti tärkkelyspitoisilla rehuilla ruokittavan hevosen ruokintaan hiivaa, voidaan vähentää suoliston pH:n laskua ja maitohappopitoisuuden vaihtelua. Hiivan avulla hevonen sietää paremmin tärkkelyspitoista ruokintaa ilman, että sille kehittyy ruokinnallista häiriötä elimistöönsä, sillä hiiva hyödyntää osan tärkkelyksestä omaan kasvuunsa; hiiva vähentää vatsakipuja. Hiivan lisääminen hevosen ruokintaan vähentää aerobisten bakteerien määrää, näiden bakteerien korkea määrä on liitetty ruoansulatuskanavan häiriötiloihin.

Saccharomyces cerevisiae -hiivan on todettu stimuloivan ja tasapainottavan suoliston loppuosan (umpisuoli ja paksusuoli)  mikrobien lisääntymistä ja edistävän kuitujen hajotusta. Hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeää on mikrobiston hyvinvointi; ilman mikrobistoa hevonen ei voisi käyttää ravinnokseen kasvin soluseinämän aineita. Lisäksi mikrobisto suojaa elimistöä, vapauttaa kuollessaan hevosen käyttöön mikrobivalkuaista ja valmistaa B- ryhmän vitamiineja ja C- ja K-vitamiinia ja lisää vastustuskykyä.

Ruokintaan on hyvä lisätä hiivaa, jolloin kuidun sulavuus paranee. Hiivan uskotaan helpottavan kuitujen sulamista ja stimuloivan bakteerien kasvua, jolloin rehun hajotus tehostuu. Hiiva parantaa myös valkuaisen sulavuutta ja lisää ravinteiden imeytymistä (esim. kalsium ja fosfori).

 

Ruusunmarja on C-vitamiinirikkain kaikista marjoista  (1000 – 3000 mg/ 100 g) ja lisäksi siinä on paljon E-vitamiinia. Ruusunmarja sisältää, mm. bioflavonoideja, antioksidantteja, aminohappoja, glukoosia, betakaroteenia, kuparia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, seleeniä, Omega-3 -happoja, fluoridia, vitamiineja A, K, D, B6 ym.

Ruusunmarja sisältää myös pektiiniä, joka on liukeneva kuitu ja edesauttaa suoliston toimintaa voitelemalla sitä ja tasapainottaa suojaavaa limakerrosta. Tämän lisäksi pektiini stabiloi suojaavaa mahan limakalvoa sekä nostaa mahan pH-arvoa.

Ruusunmarjan pektiinillä, kuten muillakin liukoisilla kasvikuiduilla, tiedetään olevan myös lievä kolesterolia alentava vaikutus. Nykyään ruusunmarjan on todettu laskevan veren kolesterolitasoa, lisäävän sapeneritystä ja vahvistavan maksaa. Ruusujen eteeriset öljyt ovat tulehduksia ja mikrobeja estäviä ja parantavat kudosten uusiutumista sekä lisäävät sappinestettä. Lisäksi ruusunmarjan sorbitoli estää vatsan liikahappoisuutta ja lisää syljeneritystä.

Pektiinin ja lesitiinin koossapitävä ominaisuus (paksu ja suojaava geeli) auttaa kuitujen (Laminaria ja Ispaghul) kiinnittymisessä limakalvoon. Testeissä on pystytty osoittamaan nopeutunutta haavaumien paranemista syötettäessä pektiiniä ja lesitiiniä. Pektiini ja lesitiini suojelevat stressimahaa.

 

Lesitiini sisältää runsaasti fosfolipidejä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja (linoli-ja linoleenihappo, jotka tunnetaan myös nimillä Omega-3 ja Omega-6). Nämä rasvat ovat erittäin tärkeitä solujen toiminnalle. Lesitiini on myös arvokas lisä stressin vähentämisessä. Lesitiini on erinomainen myös mahahaavaan altistuville tai siitä kärsiville hevosille, koska se neutraloi vatsahappoja. Lesitiini vahvistaa suoliston hydrofobista (vettähylkivää) pintakerrosta; lesitiini suojaa mahalaukun limakalvoa.

 

MSM (metyylisulfonyylimetaani), orgaaninen rikki on oleellinen osa hyvien ja terveiden solujen tuottamisessa. Sitä esiintyy pieniä määriä elimistössä. MSM tukee monia toimintoja kehossa, mm. sidekudosten, sydämen, verisuoniston ja kehon energiantuotantoa, auttaa ruoansulatushäiriöissä.

MSM voi parantaa monia hyvinvointiin liittyviä tiloja, kuten ruoansulatus- ja vatsan ongelmia, sekä verenkiertoon ja soluhengitykseen sekä ravinnon imeytymiseen liittyviä ongelmia.

Myös mahahaava voi paheta MSM:n vajeen vuoksi. Sellainen mahahaava, jonka aiheuttaa liikahappoisuus, voidaan ehkäistä MSM:ää sisältävän lisäravinteen avulla. Happosalpaaja peittää oireet, mutta ei tee mitään ratkaistakseen ongelman. MSM korjaa ongelman aiheuttajan.

MSM (metyylisulfonyylimetaani) näyttelee tervehdyttävää osaa ruoansulatusvaivoissa, solujen hyvinvoinnissa, antioksidanttisuojauksessa, suolistovaivoissa ja energiatason nostamisessa.

 

Kurkuman juurakossa on kurkuminoideja. Kurkumassa on myös runsaasti eteeristä öljyä. Yksi merkittävistä käyttökohteista on myös erilaiset vatsavaivat. Kurkuma onkin saanut nimen ”luonnonkortisoni”.

Kurkumasta on apua ruokahaluttomuuteen, ruuansulatushäiriöihin ja vatsan liikahappoisuuteen. Kurkuma stimuloi ruuansulatusnesteiden eritystä ja auttaa kaikkiin vatsavaivoihin, se myös vähentää kaasun muodostumista suolistossa.

 

Yucca auttaa ylläpitämään suoliston optimaalista pH-arvoa ruoansulatuskanavassa; happamuuden vähentymisen on todettu osaltaan edistävän terveyttä ja elinvoimaa. Yucca lisää energian tasoa  vapauttamalla glukoosia maksassa, mikä auttaa ylläpitämään kestävyyttä, jota tarvitaan rasituksessa. Yucca auttaa parantamaan ruoansulatusta ja mahdollistaa paremman imeytymisen johtuen siitä, että mikrobien toiminta kiihtyy suolistossa.

Yuccan sisältämät saponiinit stimuloivat soluvälitteistä vastustuskykyä sekä vasta-aineiden muodostumista tehostaen paikallista vastustuskykyä. Samoin sen on todettu lisäävän ravinnon tehoa.

 

Tyrnimarjassa on todella poikkeuksellisen runsaasti flavonoideja, Omega-öljyjä ja vitamiineja. Tyrnin flavonolit ovat kvertsetiini, myrisetiini, isoramnetiini ja kamferoli, jotka vaikuttavat esim. sydämen ja maksan toiminnan ja immuunivasteen parantumiseen. Eniten flavonoideja esiintyy tyrnimarjan kuoressa ja juuri sen alla.

Tyrnimarjassa on limakalvoja vahvistava, supistava ja antiseptinen vaikutus. Sen tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle. Tyrnimarjassa on kuituja, jotka avustavat suolen toimintaa. Tyrni sisältää runsaasti erittäin tehokasta antioksidanttia, joka tuhoaa yleisintä vapaa radikaalia, joka aiheuttaa tulehduksia ja vahingoittaa sydänlihasta, munuaisia, suolistoa ja haimaa. Tyrnin sisältämien vitamiinit, pektiini ja aineyhdisteet vaikuttavat suotuisasti ruoansulatuksen tauteihin ja vatsahaavaan.

Tyrnimarjan hedelmälihan öljypitoisuus vaihtelee 4-7 %:n välillä. Millään muulla marjalla ei ole näin suurta öljypitoisuutta. E-vitamiini ja kartenoidipitoiset palmetoliini- ja linoliöljyt ovat erittäin suotuisia rasva-aineenvaihdunnalle. Tyrnin sisältämistä rasvahapoista yli 90% on ns. välttämättömiä Omega 3 -rasvahappoja, joita on saatava päivittäin. Tyrnin siemenet ja hedelmäliha sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisia terveysvaikutuksia kuten tulehdusten parantaminen. Tyrnin öljyt vaikuttavat suotuisasti limakalvojen rakenteeseen. Marjassa saa nämä rasvahapot sisäisesti ja ne suojelevat koko elimistöä.

Tyrnimarja on äärimmäisen vitamiinirikas; mm.  C-, E- ja B-vitamiineja sekä betakarotiinia erittäin suurina pitoisuuksina. Tyrnimarja on tunnettu terveyden ja hyvinvoinnin lähde. C-vitamiini edistää normaalia vastustuskyvyn toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja suojaa soluja hapettumisstressiltä. Erittäin suuri E-vitamiini ja flavonoidipitoisuus tekevät tyrnistä tehokkaan avun tukemaan immuunijärjestelmää. Myös monet muut marjan sisältämät aineet edistävät vaikuttavien aineiden imeytymistä. C- vitamiini ja flavonoidit toimivat yhdessä paremmin kuin erikseen, samoin C- ja E- vitamiini yhdessä sekä E- vitamiini ja betakaroteeni yhdessä. Tyrni on monipuolinen antioksidantti koko elimistölle.