Tietoa raaka-aineista, muista tärkeistä ruokinnan asioista ja tuotepakkauksista

Kaikki Criollo-purkkituotepakkaukset ja mitat ovat kierrätettävää muovia ja sangat kierrätettävää metallia. 

Lisäravinteissamme käytetään valtaosaltaan elintarvikelaatuisia raaka-aineita – nivelravinteissa kaikki raaka-aineet ovat elintarvikelaatua, jotka tulevat Suomen ja Euroopan suurilta ja hyvämaineisilta raaka-aineiden toimittajilta.

Miksi elintarvikelaatu on turvallisempaa käyttää kuin lääkelaatu?

Elintarvikelaatuiset raaka-aineet on tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön ja niiden raja-arvot ovat paljon tiukemmat (esim. raskasmetallit) kuin lääkelaatuisissa raaka-aineissa, jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen/ kuuriluontoiseen käyttöön ja jotka on tarkoitettu otettavaksi vain todella pieniä määriä kerrallaan, jotta em. aineet eivät aiheuttaisi ongelmia. Näin ollen elintarvikelaatu on paljon turvallisempaa jokapäiväiseen, jatkuvaan käyttöön.

Criollo-lisäravinteissa käytetään luontaistuotteita, joten värierot  tuoterien välillä saattavat vaihdella.

CRIOLLO-NIVELRAVINTEET EIVÄT SISÄLLÄ MITÄÄN TÄYTEAINEITA, esim.:

 • vesi
 • kalaöljy/ muu öljy
 • glyseroli = alkoholi
 • sakkaroosi = ruokosokeri, tav. sokeri
 • glukoosi = rypälesokeri
 • fruktoosi = hedelmäsokeri
 • laktoosi = maitosokeri
 • dekstroosi = D-glukoosi (rypälesokeri)
 • inuliini = hedelmäsokerista muodostunut varastopolysakkaridi
 • maltodekstriini = tärkkelys
 • maissitärkkelys
 • palatinose = hiilihydraatti
 • viherjauho
 • vehnänlese
 • riisilese
 • riisijauho
 • kaurajauho
 • kaurahiutale
 • rehuruisjauho
 • hiiva

Criollonivelravinteet sisältävät ainoastaan todella niveliin vaikuttavia aineita!

Perusraaka-aineet Criollo-nivelravinteissa ovat glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, hyaluronihappo ja MSM, joita hevosen nivelissä on jo luonnostaan, mutta joiden tuotto elimistössä iän myötä vähenee ja kovassa rasituksessa nivelet joutuvat koville ja em. aineet ovat välttämättömiä nivelille. Näistä kondroitiinisulfaatti ja hyaluronihappo ovat nivelen ”öljyjä”, jotka voitelevat niveltä.

Nivelravinteen miinukset:

– vaatii aikaa n. kuukauden ennen kuin alkaa vaikuttamaan, jos ei ole aikaisemmin syötetty nivelravinteita

Nivelravinteen plussat:

+ jatkuvassa käytössä tehokas
+ pitkäaikainen vaikutus
+ voi syöttää myös ennaltaehkäisevästi ja myös nuorille yksilöille, esim. pienemmällä annostuksella
+ sisältää nivelissä luonnostaan olevia aineita, mm. glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, kollageenit ja hyaluronihappo
+ ei dopingvaroaikaa
+ turvallinen käyttää
+ helppo käyttää

Uusimman tutkimuksen mukaan runsas ja säännöllinen kalaöljyn käyttö voi olla vaarallista maksalle; aiheuttaa epäsuotuisia vaikutuksia maksan solujen toiminnassa ja voi myös sairastuttaa rasvamaksaan (rasvan runsas kertyminen maksasolujen sisään).

Criollo-tuotteissa ei käytetä kalaöljyä.  

Criollonivelravinteissa ”öljyjä” ovat kondroitiinisulfaatti ja hyaluronihappo ja ne ovat nivelen luonnollisia ”öljyjä”, jotka voitelevat niveltä.

Viimeisimmässä tutkimuksessa on todettu, että panimohiivan käyttö hevosen ruokinnassa on hyödyllisempää kuin maitohappobakteerien.

Maitohappobakteerien käyttö hevosella on kyseenalaista, koska niiden vaikutuksesta hevosen vatsan toimintaan ei ole minkäänlaista tutkimusta; maitohappobakteerit toimivat, kun ne on suunnattu tiettyyn ongelmaan, mutta kun ei tiedetä, mitä maitohappobakteeria pitää syöttää, niin niiden syöttäminen on turhaa hevosella. Ihmisillä sen sijaan maitohappobakteerien käyttö on täsmähoitoa, kun tiedetään, mikä auttaa mihinkin.

Panimohiivan  (Saccharomyces cerevisiae) on todettu auttavan hevosen vatsan toimintaan, ks. kohta panimohiiva.

Kun hevoselle antaa väkirehuja, niin tärkeää olisi välttää suurta tärkkelys – ja sokerimäärää, siksi useat ruokintakerrat päivässä ovat tärkeitä. Rehuannosten koon kasvaessa ravinnon kulku suolistossa nopeutuu ja tärkkelyksen ja sokerin sulavuus heikkenee. Mikäli rehun määrä kerralla on liian suuri, ravinto kulkee suolistossa nopeammin ja tärkkelys ja sokeri sulavat huonommin. Suurin osa hevosen ravinnon tärkkelyksestä ja sokerista pilkkoutuu ruoansulatuksessa ohutsuolessa. Jos tärkkelystä ja sokeria tulee liikaa yhdellä kertaa, niin ylimääräinen kulkeutuu siitä paksusuoleen, jolloin siitä voi seurata mm. ylipainoa, mahahaava, kaviokuume, lannehalvaus, ähkyoireita, ripulia ja lisäksi suoliston normaalit liikkeet ja veden imeytyminen suolistosta voivat häiriintyä.

Glukosamiini on nivelissä ja rustoissa luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja nivelten terveyden ylläpitämiseen. Glukosamiini lisää ruston terveyttä, suojaa nivelrustoja rappeutumiselta ja estää rustoa tuhoavien entsyymien toimintaa. Glukosamiini ylläpitää optimaalista nivelten toimintaa ja hyvinvointia, hidastaa nivelrikon kehitystä ja tukee nivelten kuntoutumisessa. Glukosamiinin käyttö suurentaa nivelnesteen glukosamiinipitoisuutta . Suun kautta otetusta glukosamiinista imeytyy n. 90 %.

Glukosamiini on peräisin äyriäisistä.

Rustokudos ja nivelneste sisältävät erityisen paljon hyaluronihappoa, joka imee vettä itseensä saaden näin elastisuutta ja on tärkeä nivelnesteen sitko- ja kimmoisuusominaisuuksille. Hyaluronihappo toimii normaalissa nivelessä voitelevana ja iskuja vaimentavana aineena ja pehmentää niveliin kohdistuvia iskuja. Hyaluronihappo on nivelnesteen normaali ainesosa, jonka määrä vähenee tulehduksessa. Hyaluronihappo voitelee niveltä, ylläpitää normaalia nestetasapainoa, palauttaa sen toiminnan normaalitilaan ja parantaa nivelen liikkuvuutta. Hyaluronihappo on myös tärkeä rustokudoksen rakennusaine.

Käytämme kaikissa nivelravinteissamme hyaluronihappoa, joka on yli 90 %:sta.

UC-II® (InterHealth Nutraceuticals) on uusi patentoitu ainesosa – denaturoimatonta (kollageenia ei ole kuumennettu tai käsitelty kemikaaleilla) tyypin II kollageenia, joka on peräisin kanan rintalastan rustosta ja jonka avulla voidaan kehittää pienempiä annostusmuotoja. UC-II®:a tukevat neljä julkaistua kliinistä tutkimusta, jotka tutkivat nivelen mukavuutta, liikkuvuutta ja joustavuutta. UC-II® on peräisin ja valmistettu Yhdysvalloissa NSF-sertifioidulla GMP-laitteella. Se on sekä NDI (FDA:n ilmoittama ja julkaistu uusi ravintoaineosa) että GRAS (generally recognized as safe) – se on turvallinen käyttää ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia tai lieviä ja ei-GMO (ei geenimuunneltu). InterHealth on alkututkimuksensa jälkeen jatkanut järjestelmällistä tieteellistä tukea tämän ainesosan ympärille. UC-II®:n tehokkuus, turvallisuus ja laatu on tutkittu tarkasti. Kontrolloidut tutkimukset (RCT) osoittavat, että 40 mg UC-II®:a kerran päivässä tukee nivelten mukavuutta, liikkuvuutta ja joustavuutta. UC-II®:a voidaan käyttää yksinään tai muiden nivelten hyvinvointiin vaikuttavien aineiden, esim. hyaluronihapon ja kurkumiinin kanssa.

Kollageeni UC-II® :n  valmistajalta saadun tiedon mukaan UC-II®  ja hyaluronihappo (HA) eivät kumoa toistensa vaikutusta, vaan vaikuttavat erinomaisesti yhdessä samassa tuotteessa! ”We are not aware of any interaction between Hyaluronic acid and UC-II which would be negative. It is used in other products so should be totally fine” UC-II®:n  valmistajan mukaan myöskään glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti eivät joidenkin väitteistä huolimatta kumoa UC-II®:n vaikutusta ”We don’t have any evidence that the two ingredients – Glucosamine and Chondroitinsulfate – would have cancel each other out. They work via different mechanisms than UC-II so there should be no reason to assume that they would prevent one another working.”

Rustot koostuvat suurelta osin tyypin II kollageenisäikeistä. Suun kautta otettava täydennys parantaa nivelen hyvinvointia ja pitää ne liikkuvina pidempään. 

Kollageenit pitää pilkkoa aminohapoiksi, jotta kulkeutuminen vaikutuspaikkoihin  mahdollistuu. Kollageenit käsitellään, ikään kuin ”esisulatetaan”, aminohappoketjuiksi, jolloin saadaan helposti sulava ja imeytyvä tuote aikaiseksi, kollageenihydrolysaatti, joka hajoaa elimistössä aminohapoiksi ja bioaktiivisiksi kollageenipeptideiksi. Hevosen pitkä ruoansulatusaika edesauttaa imeytymistä.

Kollageenit aktivoivat elimistön omaa kollageenituotantoa sisäisesti käytettyinä.

Kollageenit antavat suuren vetolujuutensa ansiosta kudoksille mekaanista kestävyyttä.

Pitkiä säikeitä soluväliaineessa muodostava tyypin I kollageeni on elimistön yleisin proteiinikollageenia; sitä on erityisesti  luussa, mutta myös muun muassa jänteissä, nivelsiteissä ja ihon verinahassa.

Rustot puolestaan koostuvat suurelta osin tyypin II kollageenisäikeistä; tyyppi II auttaa estämään ruston heikentymistä. Erityisesti optimoidut bioaktiiviset kollageenipeptidit edistävät rustorakenteiden kasvua ja vastustavat siten ikääntymisen ja ylimääräisen kuormituksen aiheuttamia kulumista.Niinpä suun kautta otettava täydennys parantaa nivelen terveyttä ja pitää ne liikkuvina pidempään.

Criollo-tuotteissa käytetään bioaktiivisia kollageenejä.

Kondroitiinisulfaatti on nivelissä luonnollisesti esiintyvä aine; yksi ruston pääasiallisista rakennusaineista, joka sitoo vettä rustokudokseen. Nivelneste sisältää runsaasti geelimäisiä hyaluronihappoa ja kondroitiinisulfaattia, jotka täyttävät nivelten tyhjät tilat.

Kondroitiinisulfaatti vaikuttaa nivelissä hoitavana iskunvaimentajana  ja voiteluaineena. Kondroitiinisulfaatti parantaa sairaan nivelen liikkuvuutta, vähentää nivelen rustokatoa ja hidastaa nivelrikon etenemistä. 

Kaikissa nivelravinteissamme, joissa käytämme kondroitiinisulfaattia, se on yli 90 %:sta ja peräisin naudasta.

Kurkuma kuuluu inkiväärikasveihin ja sen juurakossa on kurkuminoideja. Kurkumassa on myös runsaasti eteeristä öljyä.

Yksi merkittävistä käyttökohteista on myös erilaiset vatsavaivat. Kurkumasta on apua ruokahaluttomuuteen, ruuansulatushäiriöihin ja vatsan liikahappoisuuteen. Kurkuma stimuloi ruuansulatusnesteiden eritystä ja auttaa kaikkiin vatsavaivoihin ja vähentää myös suolistokaasujen muodostumista.

Kurkuma on saanut nimen ”luonnonkortisoni”. Kurkuman kurkumiini  on avuksi myös tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, mm. nivelsairauksien tukena.

Kurkuma on antibakteerinen ja vahva antioksidantti, joka heikentää mm. erilaisten bakteerien, virusten ja hiivojen elinkykyä. Auttaa myös iho-ongelmissa. Tutkijat ovat osoittaneet, että kurkuminoidit voivat hillitä tehokkaasti tulehdusta, mikä puolustaa kurkuman käyttöä kansanlääkinnässä reumatismin, niveltulehduksen, ekseeman (ihottuman), astman, psoriasiksen ja muiden tulehdussairauksien hoitoon. 

Kurkuma toimii synergisesti inkiväärin kanssa, joka tehostaa kurkuman imeytymistä jopa 20-kertaisesti.

Lesitiini sisältää runsaasti fosfolipidejä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja (linoli-ja linoleenihappo, jotka tunnetaan myös nimillä Omega-3 ja Omega-6). Nämä rasvat ovat erittäin tärkeitä solujen toiminnalle. Lesitiini on myös arvokas lisä stressin vähentämisessä.

Lesitiini on erinomainen myös mahahaavaan altistuville tai siitä kärsiville hevosille, koska se neutraloi vatsahappoja. Lesitiini vahvistaa suoliston hydrofobista (vettähylkivää) pintakerrosta; lesitiini suojaa mahalaukun limakalvoa.

Tuotteissamme käytetään soijalesitiiniä, joka on GMO-vapaa (ei geenimuunneltu).

MSM (metyylisulfonyylimetaani eli orgaaninen rikki) auttaa lihasten ja nivelten luonnollisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja hyvinvointiin. Rikki on oleellinen osa hyvien ja terveiden solujen tuottamisessa, se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja edistää näin kudosten terveyttä ja uudistumista.

MSM  on luonnostaan esiintyvä rikkiyhdiste, jota esiintyy pieniä määriä elimistössä. Se ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja tukee monia rakenteita (niiden joustavuutta) ja toimintoja kehossa, mm. sidekudoksia, sydäntä, verisuonistoa ja kehon energiantuotantoa. Lisäksi MSM auttaa myös ruoansulatushäiriöissä, lievittää lihasarkuutta ja nopeuttaa lihasvammojen parantumista, edistää ihon, karvapeitteen ja kavioiden terveyttä.

Panimohiiva (Saccharomyces cerevisiae) on eduksi hevosen ruoansulatukselle. Lisäämällä voimakkaasti tärkkelyspitoisilla rehuilla ruokittavan hevosen ruokintaan hiivaa, voidaan vähentää suoliston pH:n laskua ja maitohappopitoisuuden vaihtelua. Hiivan avulla hevonen sietää paremmin tärkkelyspitoista ruokintaa ilman, että sille kehittyy ruokinnallista häiriötä elimistöönsä, sillä hiiva hyödyntää osan tärkkelyksestä omaan kasvuunsa. Hiivan lisääminen hevosen ruokintaan vähentää aerobisten bakteerien määrää, näiden bakteerien korkea määrä on liitetty ruoansulatuskanavan häiriötiloihin.

Saccharomyces cerevisiae -hiivan on todettu stimuloivan ja tasapainottavan suoliston loppuosan (umpisuoli ja paksusuoli)  mikrobien lisääntymistä ja edistävän kuitujen hajotusta. Hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeää on mikrobiston hyvinvointi; ilman mikrobistoa hevonen ei voisi käyttää ravinnokseen kasvin soluseinämän aineita. Lisäksi mikrobisto suojaa elimistöä, vapauttaa kuollessaan hevosen käyttöön mikrobivalkuaista ja valmistaa B- ryhmän vitamiineja ja C- ja K-vitamiinia ja lisää vastustuskykyä.

Ruokintaan on hyvä lisätä hiivaa, jolloin kuidun sulavuus paranee. Hiivan uskotaan helpottavan kuitujen sulamista ja stimuloivan bakteerien kasvua, jolloin rehun hajotus tehostuu. Hiiva parantaa myös valkuaisen sulavuutta ja lisää ravinteiden imeytymistä (esim. kalsium ja fosfori).

Hiiva verrattuna maitohappobakteereihin

Nyt on tehty tutkimuksia, että hiivan käyttö hevosen ruokinnassa on paljon hyödyllisempää kuin maitohappobakteereiden, joiden vaikutusta hevosen vatsan toimintaan ei ole tutkittu. Ihmisillä maitohappobakteereiden vaikutusta on tutkittu ja niitä voidaan käyttää täsmähoitoon, koska niiden käyttö edellyttää tietää, mitä maitohappobakteeria käyttää ja mihin tarkoitukseen. Ja tätä ei tiedetä hevosen kohdalla, joten maitohappobakteereiden syöttö on turhaa. Sen sijaan hiivan on todettu olevan todella hyödyllinen hevosen ruokinnassa.

Psyllium on erinomainen hiekkaa syöville hevosille, erittäin kuitupitoinen kuorijauhe, 100 % ispaghulan-kuorta, jota saadaan jänönratamon (Plantago ovata) siemenistä. Kuorijauhe turpoaa erittäin voimakkaasti, se sitoo 40-kertaisesti painonsa verran vettä ja näin siitä tulee kostuessaan geelimassaa, joka kuljettaa hiekkaa ulos. Myös ummetukseen. 

Ravintoaineet %: kosteus 8,0, raakaproteiini 5,7, raakarasva 2,3, raakakuitu 4,6, raakatuhka 3,8

Ruusunmarja on C-vitamiinirikkain kaikista marjoista  (1000 – 3000 mg/ 100 g) ja lisäksi siinä on paljon E-vitamiinia. Ruusunmarja sisältää mm. bioflavonoideja, antioksidantteja, aminohappoja, glukoosia, betakaroteenia, kuparia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, seleeniä, Omega-3 -rasvahappoja, fluoridia, vitamiineja A, K, D, B6 ym. Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian ehkäisyyn ja sillä on vastustuskykyä parantava ominaisuus.

Ruusunmarjaa käytetään tehokkaasti nivelten toimintakyvyn ylläpitämiseen ja hyvinvointiin. Sen on havaittu lievittävän tehokkaasti niveltulehduksen ja nivelsäryn oireita. Erityisesti kovassa rasituksessa oleville ja vanhoille hevosille ruusunmarja on oivallinen lisä ruokintaan. Vaikuttava aine on ruusunmarjan galaktolipidi, joka hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua.  Ruusunmarja on C-vitamiinirikkain kaikista marjoista  (1000 – 3000 mg/ 100 g). C-vitamiini parantaa kollageenituotantoa.

Ruusunmarja sisältää myös pektiiniä, joka on liukeneva kuitu ja edesauttaa suoliston toimintaa voitelemalla sitä ja tasapainottaa suojaavaa limakerrosta. Tämän lisäksi pektiini stabiloi suojaavaa mahan limakalvoa sekä nostaa mahan pH-arvoa. Ruusunmarjan pektiinillä, kuten muillakin liukoisilla kasvikuiduilla, tiedetään olevan myös lievä kolesterolia alentava vaikutus. Nykyään ruusunmarjan on todettu laskevan veren kolesterolitasoa, lisäävän sapeneritystä ja vahvistavan maksaa. Ruusujen eteeriset öljyt ovat tulehduksia ja mikrobeja estäviä ja parantavat kudosten uusiutumista sekä lisäävät sappinestettä. Lisäksi ruusunmarjan sorbitoli estää vatsan liikahappoisuutta ja lisää syljeneritystä. Pektiinin ja lesitiinin koossapitävä ominaisuus (paksu ja suojaava geeli) auttaa kuitujen (Laminaria ja Ispaghul) kiinnittymisessä limakalvoon. Testeissä on pystytty osoittamaan nopeutunutta haavaumien paranemista syötettäessä pektiiniä ja lesitiiniä. Pektiini ja lesitiini suojelevat stressimahaa.

Ruusunmarja auttaa myös kavioiden, ihon ja karvan laatuun. Ruusunmarjaa käytetään myös kaviokuumeen tukihoitona.

Tyrnimarjassa on todella poikkeuksellisen runsaasti flavonoideja, Omega-öljyjä ja vitamiineja. 

Tyrnin flavonolit ovat kvertsetiini, myrisetiini, isoramnetiini ja kamferoli, jotka vaikuttavat esim. sydämen ja maksan toiminnan ja immuunivasteen parantumiseen. Eniten flavonoideja esiintyy tyrnimarjan kuoressa ja juuri sen alla.

Tyrnimarjan hedelmälihan öljypitoisuus vaihtelee 4-7 %:n välillä. Millään muulla marjalla ei ole näin suurta öljypitoisuutta. Tyrnin siemenissä on yhtä arvokkaita öljyjä, jotka on mahdollista erottaa siemenestä usealla eri tavalla. Tyrniöljy on tyrnin ehkä arvokkain ainesosa, joka sisältää mm. oleini-, steariini, linoli-, palmetolini- ja öljyhappoa. E-vitamiini ja kartenoidipitoiset palmetoliini ja linoliöljyt ovat erittäin suotuisia rasva-aineenvaihdunnalle. Ihon terveydelle tärkeää palmetoliinihappoa on marjalihassa yli 30%. Tyrnin sisältämistä rasvahapoista yli 90% on ns. välttämättömiä Omega 3 -rasvahappoja, joita on saatava päivittäin. Lisäksi tyrni sisältää myös Omega 6-, 7, ja 9 -rasvahappoja.Tyrnin siemenet ja hedelmäliha sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisia terveysvaikutuksia. Tyrnimarjassa on linoli- ja alfalinolenihappoa. Elimistö muuntaa linolihappoa GLA:ksi, jota tarvitaan hyvän hormonitoiminnan ylläpitämiseen. Tyrnin öljyt vaikuttavat suotuisasti limakalvojen rakenteeseen. Marjassa saa nämä rasvahapot sisäisesti ja ne suojelevat koko elimistöä.

Tyrnimarja on äärimmäisen vitamiinirikas; mm.  C-, E- ja B-vitamiineja, sekä betakarotiinia erittäin suurina pitoisuuksina. Tyrnimarja on tunnettu terveyden ja hyvinvoinnin lähde. C-vitamiini edistää normaalia vastustuskyvyn toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja suojaa soluja hapettumisstressiltä. Erittäin suuri E-vitamiini ja flavonoidipitoisuus tekevät tyrnistä tehokkaan avun tukemaan immuunijärjestelmää. Myös monet muut marjan sisältämät aineet edistävät vaikuttavien aineiden imeytymistä. C- vitamiini ja flavonoidit toimivat yhdessä paremmin kuin erikseen, samoin C- ja E- vitamiini yhdessä sekä E- vitamiini ja betakaroteeni yhdessä.

Vahvaa vastustuskykyä ja vireyttä tyrnimarjasta:

*  tueksi vastustuskyvylle
*  jatkuvaan, ympärivuotiseen käyttöön
*  kausiluonteiseen käyttöön
*  tehokuuriksi akuuttiin tarpeeseen
*  väsymyksen torjuntaan
*  monipuoliseksi antioksidantiksi koko elimistölle
*  tulehdusten hoitoon

Tyrnimarjassa on limakalvoja vahvistava, supistava ja antiseptinen vaikutus. Sen tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle. Tyrnimarjassa on kuituja, jotka avustavat suolen toimintaa. Tyrni sisältää runsaasti erittäin tehokasta antioksidanttia, joka tuhoaa yleisintä vapaa radikaalia, joka aiheuttaa tulehduksia ja vahingoittaa sydänlihasta, munuaisia, suolistoa ja haimaa. Tyrnin sisältämien vitamiinit, pektiini ja aineyhdisteet vaikuttavat suotuisasti ruoansulatuksen tauteihin ja vatsahaavaan.

Yucca auttaa ylläpitämään suoliston optimaalista pH-arvoa ruoansulatuskanavassa; happamuuden vähentymisen on todettu osaltaan edistävän terveyttä ja elinvoimaa. Yucca auttaa parantamaan ruoansulatusta ja mahdollistaa paremman imeytymisen johtuen siitä, että mikrobien toiminta kiihtyy suolistossa.

Yuccan sisältämät saponiinit stimuloivat soluvälitteistä vastustuskykyä sekä vasta-aineiden muodostumista tehostaen paikallista vastustuskykyä. Samoin sen on todettu lisäävän ravinnon tehoa.

Yuccassa on runsaasti saponiineja, jotka auttavat ravitsemaan niveliä. Amerikan intiaanit ja inkat ovat käyttäneet vuosisatoja yuccaa nivelongelmiin.

Yucca lisää energiaa vapauttamalla glukoosia maksassa, mikä auttaa ylläpitämään kestävyyttä kilpailusuorituksen aikana.